D'n Liempdsen Herd: Ontmoetings- en bezoekerscentrum voor inwoners van Liempde en Het Groene Woud
D'n Liempdsen Herd is op dinsdag, zaterdag en zondag geopend van 10.00-13.00 uur, op woensdag van 8.30-12.00 uur.

Cursus stamboomonderzoek door Erfgoedvereniging Kèk Liemt

6 januari 2020

Genealogie

Erfgoedvereniging Kèk Liemt organiseert in het voorjaar van 2020 een cursus genealogie voor beginners en mensen met enige ervaring. Deze cursus wordt gehouden in D’n Liempdsen Herd (Barrierweg 4, Liempde) op acht dinsdagavonden (18 februari, 3, 17, 24 en 31 maart, 7, 14 en 21 april) van 19.30 tot 21.30 uur. Opgave voor 1 februari a.s.

Stamboomonderzoek of genealogie: vaak hoor je er over en denk je: dat is een suffe materie! Dat klopt gedeeltelijk: het is oud, maar stamboekonderzoek is helemaal hip. Wie wil immers niet weten waar hij of zij vandaan komt? Vaak weten we wel wie onze grootouders of eventueel onze overgrootouders zijn, maar daar houdt het meestal wel op. Bij stamboomonderzoek gaat het er niet alleen om wie je voorouders waren, maar hoe zij leefden, wat zij bezaten en met wie zij in conflict kwamen.

Bronnen

Veel bronnen zijn inmiddels digitaal beschikbaar. Dat vergemakkelijkt het zoeken aanzienlijk. In deze cursus komen onder andere aan bod: Burgerlijke Stand (onderzoeken vanaf 1811), DTB-boeken (Doop, Trouw en Begrafenisboeken, onderzoek voor 1811), bevolkingsregisters, schepenakten, etc. Hiermee kan men in principe onderzoek uitvoeren tot eeuwen terug. Ook zullen in de cursus beperkingen in het onderzoek, valkuilen, tips en tricks behandeld worden. De cursus wordt zo opgezet dat tijdens de lessen geen laptop of tablet nodig is. Uiteraard kan dit thuis wel heel handig zijn om te oefenen.

Cursus

De cursus wordt gegeven door Wilbert Steenbakkers, lid van Erfgoedvereniging Kèk Liemt. Hij voert al ruim 25 jaar onderzoek uit naar zijn voorouders en diverse andere families. Hij houdt zich bezig met de reconstructie van de bevolking van Boxtel en Liempde (vanaf ongeveer de veertiende eeuw tot heden) en sinds kort ook van Schijndel. Onlangs heeft Wilbert voor de Erfgoedvereniging een cursus oud-schrift voor beginners gegeven. Het aantal deelnemers bedraagt maximaal 15. Bij de cursus hoort een map met cursusmateriaal. De bijdrage voor materiaal, inclusief koffie of thee op de cursusavonden bedraagt € 50,-. Je kunt je opgeven voor 1 februari bij kquinten@live.nl. Voor meer informatie zie www.kekliemt.nl.

Kek Liemt

 

Contact:

Kees Quinten

0411-631730

kquinten@live.nl

 

logo d'n liempdsen herd