D'n Liempdsen Herd: Ontmoetings- en bezoekerscentrum voor inwoners van Liempde en Het Groene Woud
D'n Liempdsen Herd is op dinsdag, zaterdag en zondag geopend van 10.00-13.00 uur, op woensdag van 8.30-12.00 uur.

Boek ‘Op klompen naar school’ vanaf 8 oktober te koop

30 september 2020

Boek Op klompen naar school

De vier klompendorpen in Het Groene Woud - Best, Liempde, Schijndel en Sint-Oedenrode - staan centraal in het nieuwe boek ‘Op klompen naar school’. Het boek is een uitgave van Picture Publishers in samenwerking met Stichting Brabantse Klomp. ‘Op klompen naar school’ brengt de kennis over het culturele, maatschappelijke en landschappelijke erfgoed van de klomp in beeld. Vanaf 8 oktober is het boek te koop bij D'n Liempdsen Herd.

De klomp geldt als een boegbeeld voor het Brabantse platteland en in het bijzonder voor de klompendorpen in Het Groene Woud. De klompenindustrie was decennia lang een hele belangrijke economische en maatschappelijke basis in het bestaan van deze dorpen. Voor vele families was de productie van klompen een welkome nevenverdienste in de wintermaanden. Een aantal van hen groeide door naar grotere klompenmakerijen waar met vele knechten handmatig klompen werden gemaakt en ook tot klompenfabrieken met machinale productie van klompen. In het boek is voor Liempde ruimte ingebouwd voor een groot aantal klompenfamilies, zoals Van Hastenberg, Traa, Van Aarle, Van de Wiel, Van der Velden-van Alphen, Van der Velden (De Köster), Van Houtum, Van der Vleuten en Habraken. Van de klompenfamilies is een beschrijving gemaakt op basis van historische informatie van leden van deze klompenfamilies en authentiek beeldmateriaal.

Breed draagvlak

Het boek ‘Op klompen naar school’ is van de hand van auteur Wim van Uden uit Schijndel; familie van Schijndelse klompenmakers en de buurman van klompenmaker Hennie van Kaathoven. Hij schreef het boek mede op basis van bijdragen van Harrie van Vroenhoven (Best), Rinus van der Heijden en Ad Vermeltfoort (Sint-Oedenrode) en Désiré van Laarhoven, Jan van de Wiel en Ger van den Oetelaar (Liempde). Voor de fotografie zorgden Harrie Dirksen en Paul Deelen. Uitgever Pictures Publishers zorgde samen Stichting Brabantse Klomp voor de realisatie van het boek. Dit met financiële bijdragen van de gemeenten Best, Boxtel en Meierijstad, Landschapsfonds Het Groene Woud, Prins Bernard Cultuurfonds, Stichting P.A. Verhagen, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en Stichting Behoud Gemeenschap Liempde.

Te koop

Vanaf 8 oktober is het boek bij D'n Liempdsen Herd en op diverse locaties in de dorpen te koop; prijs van het boek is € 27,50. 

 

 

Contact:

Désiré van Laarhoven

06-83246226

info@brabantseklomp.nl

 

logo d'n liempdsen herd