D'n Liempdsen Herd: Ontmoetings- en bezoekerscentrum voor inwoners van Liempde en Het Groene Woud
D'n Liempdsen Herd is op dinsdag, donderdag en vrijdag geopend van 10.00-13.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00-16.00 uur.

Zomeravondwandeling naar Kasteren

15 augustus

19:00 tot 21:00

D'n Liempdsen Herd

 

Contact:

Kees Quinten

0411-631730

kquinten@live.nl

 

grootDuijfhuis

Op maandag 15 augustus verzorgt gids van Gastvrij Liempde Kees Quinten een wandelexcursie naar Kasteren. Vanuit het dorp wandelen we zo de geschiedenis van Liempde in. Via de voormalige hoeve Wedehamer, al in 1365 vermeld als leengoed van de heer van Herlaer, en de Smalderse akkers maken we de oversteek over de Dommel met het pontje. Jan Zandbergen heeft een  boomgaard aan de Hoevedreef met een grote variatie aan traditionele appel- en perenrassen en kan daar enthousiast over vertellen.

Groot Duijfhuis

Het Groot Duijfhuis, met zijn Vlaamse schuur en Duiventoren, mag op de excursie niet ontbreken. Vanaf 1471 was de hoeve bezit van de Kartuizers, die de Herenkamer als gastenverblijf gebruikten. De Kartuizers, die zelf geen economische arbeid verrichtten, moesten gevoed worden, en hun kloosters onderhouden, door de opbrengsten van een aantal hoeven, die door pachtboeren gerund werden.

Duits Lijntje

Het Duits Lijntje werd in 1873 als spoorlijn van Boxtel naar Gogh in gebruik genomen. Aanvankelijk als dubbelspoor aangelegd voor personen- en  goederenvervoer, kwam het in 1922 tot een faillissement van de NBDS. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitsers de spoorlijn als een belangrijke aan- en afvoerroute voor materiaal en militairen.

Watermolen

De Kasterense Watermolen wordt in de veertiende eeuw genoemd als leengoed van de Heer van Boxtel. De inwoners van Liempde waren verplicht hun graan daar te laten malen. De eigenaar van de molen moest de Molendijk en de bruggen onderhouden.

De excursie start om 19.00 uur bij Bezoekerscentrum Den Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde en duurt tot circa 21.00 uur. De kosten bedragen 5 euro en zijn aan de kassa te voldoen. Een kopje koffie of thee na afloop is bij de prijs inbegrepen.

Foto: Het Groot Duijfhuis met Herenkamer en Vlaamse schuur.(Kees Quinten)

logo d'n liempdsen herd