D'n Liempdsen Herd: Ontmoetings- en bezoekerscentrum voor inwoners van Liempde en Het Groene Woud
D'n Liempdsen Herd is op dinsdag, zaterdag en zondag geopend van 10.00-13.00 uur, op woensdag van 8.30-12.00 uur.

Lezing Kèk Liemt: Straatnamen in Liempde

28 november

19:30 tot 22:00

D'n Liempdsen Herd

Kèk Liemt

 

Contact:

Erfgoedvereniging Kèk Liemt

info@kekliemt.nl

 

Koestraat

Op maandag 28 november a.s. verzorgt Stichting Kèk Liemt een lezing over de historie van de straatnaamgeving in Liempde en wat er allemaal komt kijken voordat een nieuwe straatnaam wordt toegekend. De lezing wordt gegeven door Arnold van den Broek, lid van Stichting Kèk Liemt en van de commissie straatnaamgeving gemeente Boxtel. De toegang is gratis.

Straatnaamgeving

Van den Broek gaat in op de adviesfunctie van de commissie straatnaamgeving in het algemeen en meer specifiek op de historie achter de straatnaamgeving in Liempde. Zijn oom en eertijds onderwijzer aan de toenmalige R.K. Jongensschool in Liempde Leo van den Broek heeft samen met – eveneens onderwijzer aan genoemde school – Toon van Aarle in de jaren ‘50 van de vorige eeuw de basis gelegd voor de huidige straatnaamgeving die vervolgens door de gemeenteraad van Liempde per 1 januari 1955 is vastgesteld. Van den Broek zal putten uit dit rijke, vaak met de hand geschreven archief van beide heren, onder andere bestaande uit correspondentie met de bevolking, en zal opmerkelijke wetenswaardigheden vertellen. Hij gaat in op de wijkaanduidingen die gebruikt werden voordat de straatnaamgeving van kracht werd en laat voorbeelden zien van hoe vroeger in verordeningen bepaalde gebieden werden aangeduid.

Schrijfwijze

Naast oude en nieuwe straatbeelden die getoond worden komt ook de historie van straatnamen aan de orde. Zo is er in Liempde een Dorpsstraat, terwijl in andere gemeenten ook regelmatig de schrijfwijze Dorpstraat op de borden staat. En wat te denken van een van de weinige personen waar in Liempde een straatnaam naar genoemd is, te weten de eerste pastoor van de zelfstandige parochie Liempde? In 1603 werd kanunnik Gerardus Dobbeleijns uit Sint-Oedenrode tot eerste pastoor van de Sint Janskapel benoemd. Toch bestaat er sinds 1955 een Pastoor Dobbeleijnstraat. Had dat niet met twee s’en gemoeten? Hoe dat zit hoort u tijdens de lezing. Ouderen uit Liempde kunnen zich ongetwijfeld de ‘Snijersstraat’ of ‘Snijdersstraat’ nog wel herinneren, een naam uit de volksmond. Het verhaal daarachter en wat er tegenwoordig nog van te zien is komt zeker ook aan bod.

Aanvang lezing

De lezing wordt gehouden in D’n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde. Aanvang 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis.

Foto: Arnold van den Broek

logo d'n liempdsen herd