D'n Liempdsen Herd: Ontmoetings- en bezoekerscentrum voor inwoners van Liempde en Het Groene Woud
Wees welkom op dinsdag, donderdag en vrijdag van 12.00 - 16.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 - 16.00 uur. Alle bezoekers dienen in het bezit te zijn van een geldige QR-code als bewijs van vaccinatie, negatieve test of eerdere coronabesmetting. Dank voor uw begrip!

Bronstexcursie in Het Groene Woud

29 september

18:00 tot 20:30

-

 

Contact:

Projectenbureau SPPiLL

info@liempdsenherd.nl

 

Reserveer:

Bronstexcursies in Het Groene Woud

Edelhert

Eén van de meest indrukwekkende bewoners van Nationaal Landschap Het Groene Woud zijn de edelherten. Deze koningen van het woud worden in september/oktober bronstig. Wil je een glimp opvangen van het spectaculaire schouwspel dat hiermee gepaard gaat? Neem dan deel aan de bronstexcursies van Brabants Landschap, ARK Natuurontwikkeling en D'n Liempdsen Herd. 

De edelherten in Het Groene Woud leven in De Scheeken tussen Best en Liempde, in een gebied van 300 hectare groot. In maart 2017 is hier een roedel edelherten uitgezet. Ondertussen is de groep gegroeid tot ruim 40 dieren. Met hun specifieke gedrag en graasgewoonten zorgen de edelherten voor meer leven in het landschap.

Aanschouw de strijd

De kans dat je als bezoeker een kalfje ziet, is klein. De bronstige herten daarentegen laten zich wel zien. Tijdens het bronstspektakel in het najaar laten de mannetjes zich met af en toe flink wat wapengekletter gelden, in een poging de vrouwelijke edelherten voor zich te winnen en te dekken. Dit jaarlijkse paringsritueel gaat samen met imposante burlgeluiden, grote geweien, (dreigende) gevechten en de verspreiding van luchtjes. Met een beetje geluk ben je getuige van dit ritueel.

Excursie met ervaren gidsen

De meeste kans om een glimp van dit unieke schouwspel op te vangen is tijdens een bronstexcursie, verzorgd door ervaren gidsen van Brabants Landschap, ARK Natuurontwikkeling of Gastvrij Liempde. Zij kennen het gebied, weten waar de herten zich ophouden en geven uitgebreid uitleg over deze koningen van Het Groene Woud.

Inschrijven en kosten

Van 15 september tot en met 17 oktober zijn er op veel avonden bronstexcursies naar de burlende en strijdende herten. Op de zondag 3 oktober is er in de ochtend een excursies. Per groep kunnen maximaal vijftien personen deelnemen. Kosten: € 9,50 per deelnemer inclusief een tegoedbon voor een kop koffie of thee bij Bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd (in te leveren tijdens openingsuren). In het Bezoekerscentrum is veel informatie te vinden over het landschap en de flora en fauna van Het Groene Woud, inclusief de edelherten.

De excursies op 15 en 23 september en 5 en 17 oktober zijn EXCLUSIEF en gratis voor beschermers (leden) van Brabants Landschap.

BELANGRIJK:

  • De startlocatie wordt na inschrijving aan de deelnemers doorgemaild.
  • Per reservering kunnen maximaal twee personen worden ingeschreven.
  • Op de startlocatie zijn geen toiletvoorzieningen.

 

Foto: Martin van Vorstenbosch

logo d'n liempdsen herd