D'n Liempdsen Herd: Ontmoetings- en bezoekerscentrum voor inwoners van Liempde en Het Groene Woud
D'n Liempdsen Herd is op dinsdag, zaterdag en zondag geopend van 10.00-13.00 uur, op woensdag van 8.30-12.00 uur.

Activiteit in het veld: Archeologie van de Kasterense Akkers

6 oktober

10:00 tot 12:00

Barrierweg 4, Liempde

Kèk Liemt

 

Contact:

Erfgoedvereniging Kèk Liemt

info@kekliemt.nl

 

Akkers Kasteren

Op zondag 6 oktober 2019, organiseert Erfgoedvereniging Kèk Liemt een archeologische wandeling over De Roosakker op Kasteren. De start is om 09:30 uur.

De bedoeling van de wandeling is om archeologische sporen te rapen en te determineren. Iedereen kan meedoen, je hoeft geen deskundige te zijn en aanmelding is niet nodig. Zakjes e.d. zijn aanwezig. Het startpunt is de kartuizerhoeve Het Groot Duijfhuis aan de Hoevedreef in Liempde. De wandeling eindigt rond 11:00 uur, daarna worden de scherven schoongemaakt en gedateerd. De Roosakker is een gedeelte van de Kasterense akker die 26 hectare groot is, naast De Roosakker ligt De Smeeakker. Het is echte open akker, deel van ensemble Kasteren.

De wandeling staat onder leiding van Dik Bol, voorzitter van de archeologische werkgroep Boxtel/Liempde en lid van onze vereniging. De akkers op Kasteren zijn al vanaf de middeleeuwen in gebruik door onze agrarische voorouders. De Roosakker en De Smeeakker zijn vanaf de 14e eeuw in gebruik geweest en zelfs de veldnamen worden al vanaf 1391 tot op heden gebruikt. De gebruikers waren o.a. de pachters van kartuizerhoeve Het Groot Duijfhuis.  Dit waren rijke boeren die de helft van het vee mee brachten en vaak ook actief waren in het lokale bestuur van Liempde.  Zij hebben gedurende de vele eeuwen hun sporen achter gelaten. Veelal is dat aardewerk of soms zelfs munten, glas of andere zaken. Op dit moment wordt de akker agrarisch gebruikt door de Kasterense familie Van de Laar.

Enkele deskundigen van ArcheoHotspot Boxtel lopen mee en helpen de schoongemaakte scherven te dateren. Qua samenstelling, kleur en breukvlak zijn er verschillen in aardewerk van korter of langer geleden. Eerdere wandelingen in Liempde (Kerkakkers en Vrillikhovense akkers) bleken veel sporen op te leveren. Er is toestemming van de gemeente verkregen om ook gebruik te maken van metaaldetectoren.

logo d'n liempdsen herd