D'n Liempdsen Herd: Ontmoetings- en bezoekerscentrum voor inwoners van Liempde en Het Groene Woud
D'n Liempdsen Herd is op dinsdag, donderdag en vrijdag geopend van 10.00-13.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00-16.00 uur.

Wandeling Natuurwerkgroep Liempde: Rondje Rijsingen

10 juli

9:00 tot 12:00

De Helden Van Kien, Sint-Oedenrode

Natuurwerkgroep Liempde

 

Contact:

Natuurwerkgroep Liempde

info@natuurwerkgroepliempde.nl

 

Rijsingen

We starten deze wandeling bij recreatiepark Kienehoef, dat haar naam dankt aan Jacob Kien, een 18e eeuwse notabele. Aan de rand van de uitgestrekte Schijndelse Heide liet hij ontginningsboerderij “Arbeidslust” bouwen, die nog steeds aanwezig is. Tegenwoordig huisvest de hoeve een biologische boerderij, waarvan de producten gebruikt worden in het naastgelegen restaurant “Helden van Kien”. Wat nu een speelvijver is, vormde ooit het Rijsings Ven, waar turf gegraven werd.
Wanneer we de Ollandseweg oversteken, komen we in het mooie beekdal van de Dommel, waar aardig wat reliëf in het terrein te ontdekken valt. Het hoogste punt is te vinden aan de Bobbenagelseweg bij de gelijknamige brug. Rijsingen kende ooit een slotje “Klein Rijsingen”, met een heuse slotgracht, ophaalbrug en boerderij. Op de plaats van het vroegere slotje staan nu enkele boerderijen.
De Dommel draait vanuit de dorpskern van Sint-Oedenrode noordwaarts richting Olland. Je zou niet verwachten dat de rand van de bebouwing het thuis vormt voor bijzondere soorten zoals de IJsvogel, de Grote Gele Kwikstaart en de Beekjuffer. Sinds enkele jaren laat de Bever er ook zijn knaagsporen achter.
Dat de waterstand in de Dommel behoorlijk fluctueert is goed zichtbaar aan de oever waar bruggetjes voorkomen dat wandelaars er tot hun knieën door het water moeten waden. Maar het uitzicht op de oevers en de naastliggende weilanden is meer dan de moeite waard. Met een beetje fantasie waan je je hier in het kleinschalige Brabant van 100 jaar terug.
Rijsingen vormt de “achtertuin” van onze gids, Henri van Weert, die er al heel zijn leven woont. Wat daar op het gebied van natuur te ontdekken valt, legt hij vast met zijn camera. Dat heeft al heel wat sfeervolle plaatsjes opgeleverd!
Verzamelen om 9 uur op het parkeerterrein van de Kienehoef, Bremhorst 1, St.Oedenrode.

logo d'n liempdsen herd