D'n Liempdsen Herd: Ontmoetings- en bezoekerscentrum voor inwoners van Liempde en Het Groene Woud
D'n Liempdsen Herd is op dinsdag, zaterdag en zondag geopend van 10.00-13.00 uur, op woensdag van 8.30-12.00 uur.

Wandeling Natuurwerkgroep Liempde: Kasteel Heeswijk en Aa

11 december

9:00 tot 12:00

Café 't Groene Woud

Natuurwerkgroep Liempde

 

Contact:

Natuurwerkgroep Liempde

info@natuurwerkgroepliempde.nl

 

KasteelHeeswijk

Op zondag 11 december organiseert Natuurwerkgroep Liempde een wandeling rondom kasteel Heeswijk.
Het magnifieke kasteel Heeswijk staat terecht bekend als één van de meest bijzondere locaties in onze provincie. Over de roerige geschiedenis van het kasteel en haar markante bewoners kunnen vele verhalen verteld worden. Lang voordat het kasteel ontstond, was deze locatie al ontdekt als geschikte woonplek. De restanten van een Romeinse villa werden hier gevonden in wat nu een nat weiland vormt, waar watervogels van de rust genieten.
Het landgoed, eigendom van het Brabants Landschap, is de moeite van een bezoek waard is. Een deel ervan is onlosmakelijk met het kasteel verbonden, zoals de statige oprijlanen naar het kasteel. De holtes in de bomen van de oprijlanen en de monumentale eiken en beuken op het landgoed bieden een onderdak aan allerlei dierenleven.
Kasteel Heeswijk ligt aan een meander van de Aa; de (gegraven) Leijgraaf komt dicht bij het kasteel in de Aa uit. Daarmee vormt het landgoed een eerste klas “natte natuurparel” en ecologische verbindingszone. Het Waterschap Aa en Maas heeft een belangrijke rol gespeeld in het herstel van de ecologische functie van de Aa-meander. Deze loopt dwars over het landgoed maar werd lange tijd geleden afgesneden. Het regenwater moest immers zo snel mogelijk worden afgevoerd. Daar wordt tegenwoordig anders over gedacht en daarom is de meander weer aangetakt aan de Aa.
Kasteel Heeswijk staat voor een mooie combinatie van historie en natuur.

We verzamelen om 9 uur bij café ‘t Groene Woud, waarvandaan we carpoolend vertrekken naar het parkeerterrein aan Kanaalweg-Noord in Heeswijk. Aanmelden is niet nodig, iedereen is welkom.

logo d'n liempdsen herd