D'n Liempdsen Herd: Ontmoetings- en bezoekerscentrum voor inwoners van Liempde en Het Groene Woud
D'n Liempdsen Herd is iedere dinsdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 11.00-16.00 uur

Publiekswandeling: Vrilkhoven en De Prangen

30 juni

10:00 tot 12:00

Barrierweg 4, Liempde

Erfgoedvereniging Kèk Liemt

 

Contact:

Kees Quinten

0411-631730

info@sppill.nl

 

Vrilkhoven

Op zondag 30 juni organiseert Erfgoedvereniging Kèk Liemt een publiekswandeling naar Vrilkhoven en de Prangen. Een oud gehucht in Liempde dat al in 1320 bestond. Deze wandeling wordt begeleid door Kees Quinten. Vertrek om 10.00 uur per fiets vanaf D’n Liempdsen Herd.

De oudste vermelding van Vrilkhoven dateert uit 1320. Het gehucht bestond uit een paar grotere hoeven en kleine zelfvoorzienende boerderijtjes. Voor het verbouwen van hun voedselgewassen maakten zij gebruik van de Vrilkhovense Akkers. Deze liggen op een dekzandrug, die door eeuwenlange bemesting verder opgehoogd is. De Rijksweg A2 snijdt momenteel deze bolle akker af van de rest van Vrilkhoven. De boeren lieten hun vee grazen in de Prangen en de gemeijnt Ooijendonk. Percelen in de Prangen liggen tot zo’n twee meter lager dan de Vrilkhovense Akkers. In de natte, drassige bodem vormden zich veenlagen. Plaatselijk werd turf gestoken. Door ontwatering werd het gebied beter bruikbaar als grasland. Landgoed Velder, dat van oudsher richting Boxtel ontsloten werd, behoort ook tot de buurtschap Vrilkhoven.

Vertrek per fiets

Verzamelen om 10.00 uur bij D’n Liempdsen Herd (Barrierweg 4, Liempde) en vertrek per fiets naar de parkeerplaats bij het hockeyveld waar de wandeling start. Na afloop van de wandeling die tot ongeveer 12.00 uur duurt, staat er bij D’n Liempdsen Herd een kopje koffie of thee klaar. Leden van Erfgoedvereniging Kèk Liemt betalen 2 euro, niet-leden 5 euro.

 
logo d'n liempdsen herd