D'n Liempdsen Herd: Ontmoetings- en bezoekerscentrum voor inwoners van Liempde en Het Groene Woud
D'n Liempdsen Herd is op dinsdag, zaterdag en zondag geopend van 10.00-13.00 uur, op woensdag van 8.30-12.00 uur.

Open Dag Groot Duijfhuis, met bijzondere vertellingen

28 juli

10:00 tot 16:00

Het Groot Duijfhuis

Brabants Landschap

 

Contact:

Brabants Landschap

info@brabantslandschap.nl

 

DuijfhuisJVL

Iedere laatste zondag van de maand is het Groot Duijfhuis in Liempde geopend. In het infopunt van Brabants Landschap verzorgt Jan van de Sande op zondag 28 juli een vertelling over de markante plekken van het buurtschap Kasteren. Aan de hand van foto’s van de watermolen, het Duits Lijntje, café Het Groene Woud, het kapelletje en natuurlijk het Groot Duijfhuis vertelt Jan, die zelf ook op Kasteren woont, wat hij allemaal ontdekt heeft in zijn langlopende onderzoek. Het infopunt aan de Hoevedreef 2 in Liempde is geopend van 10.00 tot 16.00 uur. De vertellingen beginnen om 11.00 en 13.30 uur, aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis.

Bijzonder gaaf bewaard erfgoed

Brabants Landschap beheert niet alleen natuurgebieden, de organisatie bezit ook erg veel erfgoedlocaties. Het Groot Duijfhuis vormt met de bijbehorende gebouwen (boerderij met stal, herenkamer, Vlaamse schuur, duiventoren, kippenkooi) een samenhangend geheel dat je in ons land maar zelden ziet. Alles is gerestaureerd, maar een museum is het niet: de gebouwen worden gewoon gebruikt. Uit bronnen blijkt dat er in 1380 al sprake was van bewoning op deze plek. De Vlaamse schuur is de oudste van Nederland, het bouwjaar is vermoedelijk 1525. En de duiventoren, de naamgever van de boerderij, is ook al meer dan 360 jaar oud. Kom 28 juli naar het Groot Duijfhuis en ontdek dit Brabantse erfgoed. Hoe meer je weet, hoe meer je ziet. Daar zorgen de vrijwilligers wel voor!

Voorproefje op boek

Al 25 jaar onderzoek heeft Jan van de Sande erop zitten. Hij weet van ieder huis op Kasteren de geschiedenis van de gezinnen en eigenaren, van minimaal een eeuw -en soms zelfs tot 200 jaar- terug. Genoeg materiaal om een boek te vullen en dat moet er dan ook nog komen. Deze zondag krijgen bezoekers een voorproefje hiervan, dat door Jan verteld wordt in Liempds dialect.

Wandelroute Neem na afloop de wandelroute van Brabants Landschap mee, om alle locaties die in de vertelling aan bod komen, met eigen ogen te bekijken. De vrijwilligers zullen ze met alle plezier markeren op de kaart.

Foto: James van Leuven

logo d'n liempdsen herd