D'n Liempdsen Herd: Ontmoetings- en bezoekerscentrum voor inwoners van Liempde en Het Groene Woud
D'n Liempdsen Herd is op dinsdag, zaterdag en zondag geopend van 10.00-13.00 uur, op woensdag van 8.30-12.00 uur.

Open Dag Groot Duijfhuis in het teken van populieren

28 april

10:00 tot 16:00

Groot Duijfhuis Op Kasteren

 

Contact:

Projectenbureau SPPiLL

06-36374035

info@liempdsenherd.nl

 

Duijfhuis en populieren

Op zondag 28 april staat het Groot Duijfhuis, infopunt van Brabants Landschap, in het teken van populieren. De Populierenwerkgroep Het Groene Woud is te gast en vertelt over het voorpootrecht, onderhoud, teelt en afzet van het populierenhout. Want deze karakteristieke boomsoort in het landschap van de Meierij is weer populair! Het Groot Duijfhuis ligt aan de Hoevedreef 2 in Liempde en is geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Gratis lezing

De populierenwerkgroep Het Groene Woud bestaat al bijna 20 jaar. De groep geeft advies en organiseert jaarlijkse plantacties. Zo werden in de loop van de tijd al over een lengte van 200 km populieren geplant.

Zondag 28 april geeft de Populierenwerkgroep zowel om 11.00 uur als om 14.00 uur een gratis lezing over het populierenlandschap en over hun werkzaamheden:

- Welkom door Rien van de Laar, voorzitter, met toelichting over het voorpootrecht.

- Presentatie door Piet Rombouts over het populierenlandschap “Het Groene Woud”.

- Toelichting door Frans van Boeckel over onderhoud, teelt en afzet van populierenhout.

Op Kasteren, de Bodem van Elde

De locatie van deze populierendag is een logische: Het Groot Duijfhuis staat in het buurtschap Kasteren, dat bij De Bodem van Elde hoort. Dat is een gebied tussen Schijndel, Boxtel, Sint-Oedenrode en Sint-Michielsgestel. Het is vanwege de sterk leemhoudende bodem moeilijk te ontginnen gebied, maar zeer geschikt voor de populierenteelt. Dat geldt ook voor de Scheeken tussen Liempde en Best. Het recht dat grondeigenaren zelf bomen mogen planten langs de openbare weg (het zogeheten voorpootrecht) heeft mede voor het karakteristieke landschap gezorgd. De leden van de Populierenwerkgroep leggen zondag uit waarom de populier hier nu (weer) zo populair is.

Infopunt geopend voor iedereen

Het infopunt in de voormalige stal van het Groot Duijfhuis is iedere laatste zondag van de maand gratis geopend. Vrijwilligers ontvangen de bezoekers en je komt er meer te weten over de natuur en historie van het Dommeldal. Bij het ensemble hoort ook een eeuwenoude Vlaamse schuur, een kippenkooi en een boomgaard rond de mooie duiventoren. Kinderen kunnen het Duivenpad volgen. Dus wie er lekker op uit wil in het voorjaar, kan hier terecht tijdens een wandeling of fietstocht!

Kijk ook eens op www.brabantslandschap.nl/activiteiten.

Voor inlichtingen over de Populierenwerkgroep: Rien van de Laar, rienvdlaar@hotmail.com,  0411- 631332 of 06-53956603 of Piet Rombouts, Piet@RomboutsAgroEco.nl / 06-15108084.

logo d'n liempdsen herd