D'n Liempdsen Herd: Ontmoetings- en bezoekerscentrum voor inwoners van Liempde en Het Groene Woud
D'n Liempdsen Herd is op dinsdag, zaterdag en zondag geopend van 10.00-13.00 uur, op woensdag van 8.30-12.00 uur.

Lezing: Kasterense watermolen *NIEUWE DATUM*

31 oktober

19:30 tot 22:00

D'n Liempdsen Herd

 

Contact:

Projectenbureau SPPiLL

info@liempdsenherd.nl

 

Watermolen Kasteren

Erfgoedvereniging Kèk Liemt organiseert op dinsdag 31 oktober een lezing over de Watermolen in Kasteren. Deze molen dateert uit 1312 of eerder en heeft tot 1936 gefunctioneerd. Hij was toen een leengoed van de Hertog van Brabant; voor de helft in leen gegeven aan de Heer van Boxtel, voor de andere helft in handen van particulieren. De inwoners van Liempde en Kasteren waren verplicht hun graan hier te laten malen. Het landschap heeft de plaats van de molen bepaald, maar  de molen heeft ook veel invloed gehad op het landschap. De molenaar had baat bij een hoog waterpeil. Hij stuwde daarom het water op en zorgde bovenstrooms vaak voor overstromingen. In de zomer ging hierdoor vaak hooi van de boeren verloren, maar in de winter zorgden overstromingen ook  voor natuurlijke bemesting, waardoor de grasproductie sneller op gang kwam.

Ger van den Oetelaar vertelt over de geschiedenis en de werking van de watermolen en over het bijbehorende watermolenlandschap. Johan Verspaij zal spreken over het CARE archeologisch onderzoek naar sporen van de Slag bij Boxtel in 1794 rondom de plek waar vroeger de watermolen heeft gestaan. Giel van Giersbergen geeft een uiteenzetting over de ideeën die er zijn over het herstel van het watermolenlandschap en de watermolen van weleer.

De lezing wordt gehouden in Den Liempdsen Herd, Barrierweg 4 te Liempde. Aanvang 19.30 uur; inloop vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis. 

Foto: Watermolen Kasteren, bron: beeldbank Kek Liemt.

 

logo d'n liempdsen herd