D'n Liempdsen Herd: Ontmoetings- en bezoekerscentrum voor inwoners van Liempde en Het Groene Woud
D'n Liempdsen Herd is op dinsdag, zaterdag en zondag geopend van 10.00-13.00 uur, op woensdag van 8.30-12.00 uur.

Lezing: De geschiedenis van Landgoed Heerenbeek

25 november

19:30 tot 21:30

Barrierweg 4, Liempde

 

Contact:

Projectenbureau SPPiLL

06-83246226

info@sppill.nl

 

Heerenbeek

Erfgoedvereniging Kèk Liemt organiseert op maandag 25 november een lezing over landgoed Heerenbeek in relatie tot Liempde. De lezing wordt verzorgd door Ger van den Oetelaar, schrijver van het boek Velder en Heerenbeek, en start om 19.30 uur in Bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd (Barrierweg 4), inloop vanaf 19.00 uur. Toegang is gratis.

In 1303 wordt het Oirschotse Heerenbeek als bosgebied door de hertog van Brabant, Jan II, geschonken aan de Norbertijner Abdij van ’t Park. Het is dan rond de 150 hectare groot en maakt deel uit van een veel groter bosgebied. Vanaf het allereerste begin is er een duidelijke relatie met Liempde. Deze relatie wordt onder andere veroorzaakt door de wateroverlast op landgoed Heerenbeek vanwege de gestremde afvoer via landgoed Velder waarover veel processen worden gevoerd.

Pachters en eigenaren Heerenbeek

Vaak zijn de opeenvolgende pachters familie van elkaar. Een zeer bekende is de Liempdenaar Peter Mertensone van Collenberghe, die van 1607 tot 1652 de pachter is van landgoed Heerenbeek. Later is de familie De Girard de Mielet van Coehoorn een belangrijke eigenaar. Veel leden van de nu uitgestorven familie De Girard de Mielet van Coehoorn liggen begraven op de nu nog aanwezige begraafplaats aan de Oude Grintweg. Nadat deze familie landgoed Heerenbeek verkoopt wordt Heerenbeek uitgebuit door verschillende organisaties. Pas later wordt er weer eer gedaan aan de statuur van Heerenbeek via de familie van André van Gorp. Rondom huize Heerenbeek en in de overige boerderijen hebben zeer veel families gewoond die voor een deel gericht waren op Liempde (Van Lierop, Van den Langenberg, Schelle, Den Otter, Van Dooremalen, Kapteijns). De huidige eigenaar is Brabants Landschap.

Rijk natuurgebied

Landgoed Heerenbeek bezit een zeer rijke natuur met bossen met haagbeuken en veel elzen. Er komen voor Nederland bijzondere soorten voor zoals bijvoorbeeld Zwartblauwe rapunzel, Slanke sleutelbloem en Eenbes. Ook Wespendief, Middelste bonte specht, Houtsnip en veel bijzondere kevers, amfibieën, vlinders, slakken en paddenstoelen zijn er te vinden. De Vlaamse schuur is een Rijksmonument en er staan verschillende gemeentelijke monumenten. Brabants Landschap beheert landgoed Heerenbeek als natuurgebied.

Lezing

De lezing start maandag 25 november om 19.30 uur in Bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde. Inloop vanaf 19.00 uur. Toegang is gratis. Consumpties zijn voor eigen rekening.

logo d'n liempdsen herd