D'n Liempdsen Herd: Ontmoetings- en bezoekerscentrum voor inwoners van Liempde en Het Groene Woud
D'n Liempdsen Herd is op dinsdag, zaterdag en zondag geopend van 10.00-13.00 uur, op woensdag van 8.30-12.00 uur.

Lezing: De Gerritshoeve en Hezelaarsbroek

27 mei

19:30 tot 21:30

Barrierweg 4, Liempde

 

Contact:

Erfgoedvereniging Kèk Liemt (Kees Quinten)

0411-631730

info@kekliemt.nl

 

Gerritshoeve

Erfgoedvereniging Kèk Liemt organiseert op maandag 27 mei een lezing over De Gerritshoeve, het Hezelaarsbroek en zijn bewoners, de families Gerritzen, Arts, Dierking en Kobus Lange. Theo Bressers, die op ‘het Broek’ geboren en getogen is, verzorgt deze lezing die plaatsvindt in D’n Liempdsen Herd. Aanvang lezing 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur.

De Scheeken en het Hezelaarsbroek waren eeuwenlang in gebruik als gemeijnt. Dit natte gebied werd gebruikt door de boeren om hun vee te laten weiden en voor hout voor de kachel en de bakoven. Rond 1800 werd de gemeente Liempde eigenaar van de woeste gronden van de gemeijnt. Kleine stukken werden ontgonnen en uitgegeven als weidegrond of hakhoutpercelen. In de twintigste eeuw gaat de gemeente over tot grootschalige verpachting. In 1913 pacht de familie Gerritzen 34 ha op het Hezelaarsbroek. Ze ontginnen het gebied onder de naam Gerritshoeve en bouwen er een schuur met inpandig  woonhuis. Als Jan Gerritzen een ongeluk krijgt en niet meer kan boeren, neemt broer Frans, met weinig succes, het bedrijf over. Hij bouwt in 1923 een nieuw woonhuis, maar verzoekt in 1927 om 24 ha te mogen onderverhuren.

Pachters

Willem Arts wordt de pachter van het grootste deel van de Gerritshoeve. Hij gaat in het schuurhuis wonen. Door de crisis van de jaren dertig komt het bedrijf niet van de grond. In 1940 neemt de familie Dierking de pacht van de Gerritshoeve over. De broers Bernard en Wim runnen ieder hun eigen bedrijf. Kobus Lange, de knecht van Wim, was een markant figuur. In 1986 wordt de pacht beëindigd. De gebouwen worden afgebroken en de grond, die inmiddels eigendom is van Brabants Landschap, wordt teruggeven aan de natuur, als onderdeel van de ecologische verbindingszone tussen Velder en het Dommeldal.

Gratis toegang

De lezing vindt plaats in D’n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde. Aanvang van de lezing om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis.

Foto: Bouw van de Gerritshoeve in 1915, tegelijkertijd werd het graan gedorst.

logo d'n liempdsen herd