D'n Liempdsen Herd: Ontmoetings- en bezoekerscentrum voor inwoners van Liempde en Het Groene Woud
D'n Liempdsen Herd is vanaf 1 juni weer elke week geopend op dinsdag en donderdag t/m zondag van 10.00 tot 16.00 uur. Kom gezellig even aan voor een natje of droogje op ons terras. Ook: coronaproof vergaderen tot 10 personen en coronaproof arrangementen tot 6 personen.

Lezing: 'Niets nieuws onder de zon'

27 januari

19:30 tot 22:00

Barrierweg 4, Liempde

Kèk Liemt

 

Contact:

Kees Quinten, Erfgoedvereniging Kèk Liemt

0411-631730

kquinten@live.nl

 

Niets nieuws onder de zon

Erfgoedvereniging Kèk Liemt organiseert op maandag 27 januari een lezing ‘Niets nieuws onder de zon’, over het leven in dorpen als Liempde. De lezing wordt verzorgd door Simon van Wetten (historicus, geschiedenisleraar en gids) en start om 19.30 uur in Bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd (Barrierweg 4). Inloop vanaf 19.00 uur. Toegang is gratis.

Dorpen en steden werden vanaf de Middeleeuwen bestuurd door schepenen. De boeken waarin zij hun besluiten optekenden noemen we protocollen. De schepenen hadden aanvankelijk een drieledige functie: stads- of dorpsbestuurders, rechters en notarissen. Later in de tijd zijn er uitsplitsingen: er komt een aparte rol voor civiel- en crimineel recht; het notariaat krijgt een steeds bredere erkenning; de schepenen zijn dan dorpsbestuurders.

Bestudering schepenprotocollen

Sinds meer dan twintig jaar bestudeert Simon van Wetten uit Gemert dagelijks schepenprotocollen van onder andere Helmond en Gemert, en het civiel- en crimineel archief van de gemeente Gemert-Bakel. Liempde heeft van oudsher relaties met Helmond en hoorde oorspronkelijk bij het Graafschap Rode. De Heer van Helmond ontving jaarlijks cijnzen (belastingen) vanuit het Graafschap Rode, en dus ook uit Liempde. Deze werden jaarlijks geregistreerd in cijnsboeken.

Bestuderen van protocollen geeft je veel inzicht in hoe zo’n samenleving in het verleden in elkaar zat. Je leert een stad of een dorp grondig kennen. Je weet met wie mensen ruzie hadden en waarover, of ze rijk waren of in de schulden zaten, hoe hun huizen ingericht waren en wie ze wat in hun testament nalieten. Je leert over misdaden en verzoeningen, vroomheid en devotie. Over zorgen, verdriet, brand, een pestepidemie en dreigende plundering door een bende losgelaten soldaten. Als je dat alles beschouwt en je vergelijkt het met de berichten van de ochtendkrant dan zie je: ondanks al die eeuwen is er niet zoveel nieuws onder de zon.

Lezing

De lezing start maandag 27 januari om 19.30 uur in Bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde. Inloop vanaf 19.00 uur. Toegang is gratis. Consumpties zijn voor eigen rekening.

logo d'n liempdsen herd