D'n Liempdsen Herd: Ontmoetings- en bezoekerscentrum voor inwoners van Liempde en Het Groene Woud
D'n Liempdsen Herd is op dinsdag, donderdag en vrijdag geopend van 10.00-13.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00-16.00 uur.

Lezing Kèk Liemt: Kasteren en Bodem van Elde

26 september

19:30 tot 22:00

D'n Liempdsen Herd

Kèk Liemt

 

Contact:

Erfgoedvereniging Kèk Liemt

kquinten@live.nl

 

Wal

Op maandag 26 september a.s. verzorgt Erfgoedvereniging Kèk Liemt een lezing over de Bodem van Elde. Deze avond zal met name aandacht besteed worden aan Kasteren, dat eeuwenlang deel uitmaakte van de Bodem van Elde en waar de laatste resten in De Geelders zichtbaar zijn. De lezing gaat over de wildernis, natuur, ontginnings- en lokale geschiedenis. Spreker is Ger van den Oetelaar. De toegang is gratis.

Geschiedenis

Op 11 juni 1314 gaf Hertog Jan III van Brabant het gebruiksrecht van dit gebied gemeenschappelijk uit aan de inwoners van alle vier de omringende dorpen: Boxtel, Sint-Michielsgestel, Schijndel, Sint-Oedenrode en Kasteren onder Liempde. Daarvoor was het al een wildernis met ook woudachtige onderdelen. Toponiemen uit de periode voor 1312 geven de indicatie van de vroegere aanwezigheid van dit woud duidelijk aan. Er was het Woud van Oirschot dat gesitueerd was in het huidige noorden van Oirschot en Best en in het zuiden van Liempde, Boxtel en Sint-Oedenrode. Dit woud was weer onderdeel van een veel groter woud dat via Liemderwalt en het Woud van Elde via het Woud tussen Schijndel en Middelrode richting Vught liep. In 1293 werd de Bodem van Elde (waarin De Geelders liggen) nog als het Bos van Elde aangeduid. Op diverse plaatsen werden ook delen van de Bodem van Elde ontgonnen.

De Geelders

De Geelders ontleent zijn naam aan een deelgebied van de Bodem van Elde én deelgebied van (huidige) De Geelders: het goed Gheerlaer. De oudste vermelding van deze naam dateert uit 1386.  Binnen elke gemeente (Liempde, Boxtel, Sint-Oedenrode, Sint-Michielsgestel zijn er aparte archieven van de Bodem van Elde. De belangrijkste plek is Sint-Michielsgestel.  De Bodem van Elde heeft bestaan tot begin 19e eeuw, later zijn de gemeijntgronden terecht gekomen bij de gemeenten.  De lezing van de Bodem van Elde gaat over de wildernis, natuur, ontginnings- en lokale geschiedenis.

Elde

Binnenkort verschijnt het boek “De Gemeijnt Bodem van Elde Erfgoed en natuur in Kasteren – Olland – Gemonde vanaf de 13e eeuw”. Natuurwerkgroep Liempde nam het initiatief voor dit boek, waarvan Willie Damen-Van de Mosselaer en Ger van den Oetelaar de auteurs zijn. Met name Kasteren is diepgaand tot in de verre Middeleeuwen onderzocht.

De historische naam Elde komt op vele manier terug in het dagelijks gebruik (Zorggroep Elde; Elde College, etc.), vaak om een grensoverschrijdende activiteit aan te duiden. Toch is er tot op heden bijna niets gepubliceerd over de eeuwenoude Bodem van Elde, een gemeijnt die gedeeltelijk lag in de voormalige gemeenten Liempde, Schijndel, Boxtel, Sint-Oedenrode en Sint-Michielsgestel.

Aanvang lezing

De lezing wordt gehouden in D’n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde. Aanvang 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis.

Foto: Wal rond de kampontginning 't Speet in de Geelders, fotograaf Kees Quinten

logo d'n liempdsen herd