D'n Liempdsen Herd: Ontmoetings- en bezoekerscentrum voor inwoners van Liempde en Het Groene Woud
D'n Liempdsen Herd is op dinsdag, zaterdag en zondag geopend van 10.00-13.00 uur, op woensdag van 8.30-12.00 uur.

Lezing Kèk Liemt: Liempde, Stapelen en de Heren van Boxtel

30 januari

19:30 tot 22:00

D'n Liempdsen Herd

Kèk Liemt

 

Contact:

Erfgoedvereniging Kèk Liemt

 

Stapelen

Op maandag 30 januari a.s. verzorgt Erfgoedvereniging Kèk Liemt een lezing over Liempde, Stapelen en de heren van Boxtel. De lezing, waarbij met name aandacht besteed zal worden aan de relatie van Liempde met Stapelen en de heren van Boxtel, wordt gehouden door Ger van den Oetelaar in D’n Liempdsen Herd. De toegang is gratis.

Geschiedenis van de heerlijkheid Boxtel-Liempde en kasteel Stapelen

Spreker Van den Oetelaar is één van de auteurs van het onlangs verschenen boek ‘Geschiedenis van de heerlijkheid Boxtel-Liempde en kasteel Stapelen’. Hij zwaluwstaartte de twee totaal verschillende bijdragen die Adriaan van Abeelen en Ruud van Nooijen leverden en vulde de ontbrekende stukken aan. Hiermee zijn er drie auteurs actief betrokken bij deze uitgave van Heemkunde Boxtel, waarbij veel gebruik gemaakt werd van Beeldbank Boxtel.

Heren van Boxtel

Vanwege de ligging nabij het Boxtelse centrum en de Dommel is Kasteel Stapelen erg verbonden met de identiteit van Boxtel. Via de heren van Boxtel heeft ook Liempde een belangrijke rol gespeeld, zowel in de middeleeuwen als in de 19e eeuw. Daarbij gaat het niet alleen over Velder, het jachtgebied van de heren van Boxtel, maar ook over de latere Mahies, die het kerkhof van Liempde uitkozen om hun grafmonumenten te bouwen. De heren van Boxtel kwamen aan hun inkomsten via het exploiteren van de Kasterense watermolen en Liempdse belastingheffingen. Ook minder bekende zaken zoals de gemeijnt Mosven, op de grens van Boxtel en Liempde en de status aparte van Kasteren komen aan de orde.

Aanvang lezing

De lezing wordt gehouden in D’n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde. Aanvang 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis.

Onderschrift foto: Kasteel Stapelen, foto Kees Quinten

logo d'n liempdsen herd