D'n Liempdsen Herd: Ontmoetings- en bezoekerscentrum voor inwoners van Liempde en Het Groene Woud
D'n Liempdsen Herd is op dinsdag, zaterdag en zondag geopend van 10.00-13.00 uur, op woensdag van 8.30-12.00 uur.

Cultuurhistorische wandeling door zomers Liempde

15 juli

19:00 tot 21:00

D'n Liempdsen Herd

 

Contact:

Projectenbureau SPPiLL

06-36374035

info@liempdsenherd.nl

 

Raadhuis

Op maandag 15 juli verzorgt Gastvrij Liempde gids Wim van Erp een avondwandeling door Liempde, waarbij anekdotes verteld worden uit het rijke Liempdse verleden. Van de zes buurtschappen tot het zusterpaadje en de melkfabriek, het komt allemaal voorbij in deze cultuurhistorische wandeling.  

Lopende vanaf D'n Liempdsen Herd gaan we langs het raadhuis, daterend uit 1787 naar een ontwerp van Hendrik Verhees. Hier kwamen de wegen samen van de zes buurtschappen waaruit Liempde is opgebouwd. Via  de Kloostertuin en het zusterspaadje, waarlangs de nonnen ongezien naar de kerk konden, naar het Heilig Hartbeeld. In de jaren zestig, toen de kerk en het kerkplein gemoderniseerd werden verdween het onder de grond, maar is inmiddels in volle luister hersteld. In de Tweede Wereldoorlog liet pastoor Kluitmans de put op het huidige Toose Plein afbreken: de putmik zou teveel op afweergeschut lijken. We vervolgen onze weg door de Kapelstraat en het Cattestraatje naar de Dorpsstraat. In 1887 legde pastoor Raaijmakers de eerste steen van het naar hem genoemde Albertusklooster. Door een weldoenersboek konden parochianen, in ruil voor een aantal Heilige Missen, geld inleggen voor de bouw. Tot 1983 hebben de Zusters van Liefde in Liempde onderwijs en ziekenzorg verzorgd. Bij de Jongensschool stond de woning van de bovenmeester, waarvan het kerkbestuur, lees: de pastoor, huisbaas was. Via het huis van de burgemeester, de Boerenbond en de voormalige Boterfabriek zijn weer bij het begin.

Aanvang wandeling

Deelnemers worden maandag 15 juli a.s. om 19.00 uur verwacht bij D’n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde. Deelname kost vijf euro per persoon, wat voor vertrek contant voldaan kan worden bij de kassa. Dit is inclusief een kopje koffie of thee na afloop in Bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd.

logo d'n liempdsen herd