D'n Liempdsen Herd: Ontmoetings- en bezoekerscentrum voor inwoners van Liempde en Het Groene Woud
ALLE BRONSTEXCURSIES ZIJN VOLGEBOEKT; reserveren is helaas niet meer mogelijk. D'n Liempdsen Herd is elke week geopend op dinsdag en donderdag t/m zondag van 10.00 tot 16.00 uur. Kom gezellig even aan voor een natje of droogje op ons terras. Ook: coronaproof vergaderen tot 10 personen en coronaproof arrangementen tot 6 personen.

Bronstexcursie in Het Groene Woud

16 september

17:00 tot 19:30

 

Contact:

Projectenbureau SPPiLL

06-83246226

info@liempdsenherd.nl

 

Reserveer:

Bronstexcursie in Het Groene Woud

Edelhert3

Eén van de meest indrukwekkende bewoners van Nationaal Landschap Het Groene Woud zijn de edelherten. Deze koningen van het woud worden in september/oktober bronstig. Wil je een glimp opvangen van het spectaculaire schouwspel dat hiermee gepaard gaat? Neem dan deel aan de bronstexcursies van Brabants Landschap, ARK Natuurontwikkeling en Gastvrij Liempde. 

De edelherten in Het Groene Woud leven in De Scheeken tussen Best en Liempde, in een gebied van 300 hectare groot. In maart 2017 is hier een roedel edelherten uitgezet. Ondertussen is de groep gegroeid tot ruim 40 dieren. Met hun specifieke gedrag en graasgewoonten zorgen de edelherten voor meer leven in het landschap.

Aanschouw de strijd

De kans dat je als bezoeker een kalfje ziet, is klein. De bronstige herten daarentegen laten zich wel zien. Tijdens het bronstspektakel in het najaar laten de mannetjes zich met af en toe flink wat wapengekletter gelden, in een poging de vrouwelijke edelherten voor zich te winnen en te dekken. Dit jaarlijkse paringsritueel gaat samen met imposante burlgeluiden, grote geweien, (dreigende) gevechten en de verspreiding van luchtjes. Met een beetje geluk ben je getuige van dit ritueel.

Excursie met ervaren gidsen

De meeste kans om een glimp van dit unieke schouwspel op te vangen is tijdens een bronstexcursie, verzorgd door ervaren gidsen van Brabants Landschap, ARK Natuurontwikkeling of Gastvrij Liempde. Zij kennen het gebied, weten waar de herten zich ophouden en geven uitgebreid uitleg over deze koningen van Het Groene Woud.

Inschrijven en kosten

Van 16 september tot en met 18 oktober zijn er op veel avonden bronstexcursies naar de burlende en strijdende herten. Op de zondagen 20 september en 4 oktober zijn er in de ochtend voor ‘vroege vogels’ excursies. Per groep kunnen maximaal vijftien personen deelnemen. Kosten: € 9,50 per deelnemer inclusief een tegoedbon voor een kop koffie of thee bij Bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd (in te leveren tijdens openingsuren). In het Bezoekerscentrum is veel informatie te vinden over het landschap en de flora en fauna van Het Groene Woud, inclusief de edelherten.

De excursies op 19 en 30 september en 6 en 18 oktober zijn EXCLUSIEF en gratis voor beschermers (leden) van Brabants Landschap.

De startlocatie wordt na inschrijving aan deelnemers doorgemaild.

 

 

logo d'n liempdsen herd