D'n Liempdsen Herd is iedere dinsdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 11.00-16.00 uur

Bronstexcursies in Het Groene Woud: hoort u de edelherten al burlen? (INSCHRIJVEN via desktop a.u.b.)

Beschikbaar

16 oktober geen plaatsen meer beschikbaar

19 oktober geen plaatsen meer beschikbaar

23 oktober geen plaatsen meer beschikbaar

Locatie

Parkeerplaats Brabants Landschap, Liempdsedijk, Oirschot (vanuit Liempde door spoortunnel, na 300 m aan linkerzijde).

Tijdsduur

2.0 u

Maximale groepsgrootte

15

Prijs per persoon

€ 9.50

Deelname voor kinderen tot 12 jaar is gratis.

 

NB: vermelde prijzen zijn inclusief BTW.
Foto: Martin van Vorstenbosch (Liempde)

LET OP! RESERVEREN KAN ALLEEN VIA LAPTOP OF PC, NIET VIA TELEFOON.

Reserveren
Bronstexcursie (aanvang 17:00 uur)

Andere mogelijkheden
Bronstexcursie (aanvang 07:30 uur -> voor vroege vogels)
Bronstexcursie (aanvang 17:00 uur -> EXCLUSIEF voor Beschermers Brabants Landschap) 


 

De edelherten in Het Groene Woud leven in De Scheeken tussen Best en Liempde, in een gebied van 300 hectare groot. In maart 2017 is hier een roedel edelherten uitgezet. Met hun specifieke gedrag en graasgewoonten zorgen de edelherten voor meer leven in het landschap. 

Aanschouw de strijd
De kans dat u als bezoeker een kalfje ziet, is klein. De bronstige herten daarentegen laten zich wel zien. Tijdens het bronstspektakel in het najaar laten de mannetjes zich met af en toe flink wat wapengekletter gelden, in een poging de vrouwelijke edelherten voor zich te winnen en te dekken. Dit jaarlijkse paringsritueel gaat gepaard met imposante burlgeluiden, grote geweien, (dreigende) gevechten en de verspreiding van luchtjes. Met een beetje geluk bent u toeschouwer van dit ritueel.

Excursie met ervaren gidsen
De meeste kans om een glimp van dit unieke schouwspel op te vangen is tijdens een bronstexcursie, verzorgd door ervaren gidsen van Brabants Landschap, ARK Natuurontwikkeling en Gastvrij Liempde. Zij kennen het gebied, weten waar de herten zich ophouden en geven uitgebreid uitleg over deze koningen van Het Groene Woud.

Inschrijven
Van 25 september tot en met 26 oktober zijn er elke woensdag- en zaterdagavond bronstexcursies naar de burlende en strijdende herten. Op zondag 6 en 20 oktober zijn er in de ochtend voor ‘vroege vogels’ excursies. Beschermers vam Brabants Landschap kunnen inschrijven op de speciaal voor hen georganiseerde excursies. Per groep kunnen maximaal vijftien personen deelnemen. Kosten: € 9,50 per deelnemer inclusief een tegoedbon voor een kop koffie of thee bij Bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd (in te leveren tijdens openingsuren). Deelname van beschermers van Brabants Landschap aan de exclusieve excursies is gratis.

In Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd is veel informatie te vinden over het landschap en de flora en fauna van Het Groene Woud, inclusief de edelherten.

Ook op de website Edelherten in Het Groene Woud van Brabants Landschap is veel informatie te vinden.

Foto's: Martin van Vorstenbosch (Liempde)

logo d'n liempdsen herd