D'n Liempdsen Herd: Ontmoetings- en bezoekerscentrum voor inwoners van Liempde en Het Groene Woud
D'n Liempdsen Herd is op dinsdag, zaterdag en zondag geopend van 10.00-13.00 uur, op woensdag van 8.30-12.00 uur.

Lezing: Het boerenleven in Liempde in de twintigste eeuw

29 oktober

19:30

Barrierweg 4, Liempde

 

Contact:

Projectbureau SPPiLL

06 832 46 226

info@liempdsenherd.nl

 

d'n Liempdsen Herd

Drs. Peter van de Wiel, auteur van het boek 'Het Boerenleven in Liempde in de twintigste eeuw', geeft op maandag 29 oktober een boeiende lezing over de ontwikkelingen in het leven in en om de boerderij. Hij vertelt over de oprichting van de coöperatieve Boerenbond, de Boerinnenbond, de Liempdse KPJ en daarnaast over vele andere gebeurtenissen rondom het boerenleven in Liempde in de twintigste eeuw. De lezing vindt plaats in D'n Liempdsen Herd. De toegang is gratis.

Rond 1900 waren er in Liempde ruim 200 kleine, grotendeels zelfvoorzienende, gemengde bedrijven. Een paar koeien en varkens, wat kippen, en overal door het dorp verspreid kleine lapjes grond. Door zich te organiseren in de Boerenbond konden deze bedrijfjes zich verder ontwikkelen. Men ging gezamenlijk inkopen, kreeg betere afzetkanalen, meer mogelijkheden om zich te verzekeren, meer kennis door cursussen en voorlichting en meer kapitaal door de oprichting van een plaatselijke Boerenleenbank. Later ontstonden ook de Boerinnenbond en de Jonge Boerenstand, waaruit zich de KPJ ontwikkelde. Organisaties die niet alleen de economische, maar ook de sociale ontwikkeling in Liempde sterk beïnvloed hebben.

De landbouw in Liempde op een tweesprong

In 1952 kwam het rapport van het Rijkslandbouwconsulentschap uit: “De landbouw in Liempde op de Tweesprong”. De traditionele bedrijfsvoering bood een somber toekomstperspectief voor de landbouw. De verontwaardiging was groot. Liempde werd te kijk gezet als een achterlijk dorp. Maar het was wel de aanleiding tot verandering. Kleine bedrijfjes stopten, de grond werd overgenomen door de grotere boeren. In de melkveeteelt ontstonden ingrijpende veranderingen door het verdwijnen van de melkbussen en de overschakeling op de melktankwagen. Later volgden de superheffing en de meststoffenwet, waardoor ook weer een aantal boeren moest afhaken. Er ontstonden nieuwe bedrijven, die minder grond nodig hadden. Liempde telde in de jaren 70 ongeveer tien kastuinbouwbedrijven, waarvan er inmiddels weer acht verdwenen zijn. Er kwam een aantal varkens- en kalvermesterijen van de grond.   

29 oktober D’n Liempdsen Herd

Over de ontwikkelingen in de landbouw door de na-oorlogse schaalvergroting, de specialisatie in melkvee-, varkens- en tuinbouwbedrijven, de ruilverkaveling en de veranderingen in het denken over landbouw en milieu, gaat de lezing die op maandag 29 oktober om 19.30 uur gehouden wordt in D’n Liempdsen Herd (Barrierweg 4 Liempde). Inloop vanaf 19.00 uur. Toegang is gratis.

Tentoonstelling 17 en 18 november

In aansluiting op deze lezing vindt, ook in D’n Liempdsen Herd, op zaterdag 17 en zondag 18 november, een tentoonstelling plaats over het Boerenleven in de twintigste eeuw. Deze wordt georganiseerd door Stichting Kèk Liemt en is gratis toegankelijk. De tentoonstelling bestaat vooral uit gebruiksvoorwerpen van de landbouw van toen, notulenboeken, kasboeken, prijzen en natuurlijk veel foto’s. Bijvoorbeeld van het dagelijkse boerenleven, de Boerenbond, de Boerinnenbond (de latere KVO), de Jonge Boerenstand en de KPJ.

 

logo d'n liempdsen herd